Mesajul Suveranului Mare Comandor Stelian Nistor, 33°
cu prilejul împlinirii a 140 de ani de existență a RSAA in România
”Pentru ca răul să triumfe, e suficient ca oamenii buni să nu facă nimic!”
Fratele Edmund Burke (1729-1797)
Ritul Scoțian Antic și Acceptat, Ritul nostru, împlinește 140 de ani de existență în România. Să ne trăiască!
La noi, în 140 de ani, Ritul Scoțian a trecut prin două războaie mondiale și vreo câteva dictaturi: regală, fascistă, comunistă. Va trece și de pandemie… Chiar dacă uneori au încercat să-l și interzică de-a dreptul, doar l-au încetinit din mersul său înainte. Ritul nu s-a oprit și nu se oprește din drum. Trecutul, dar și prezentul, au arătat că dictaturile trec, Ritul Scoțian rămâne.
Fiecare dintre noi contribuie cum și cât poate, cu prestigiul său social și masonic, la mărirea prestigiului social și masonic al Ritului. Ținta? Atunci când unul dintre noi nu reușește doar cu puterile sale în rezolvarea unei situații, să-i poată veni în ajutor prestigiul mai mare al Ritului. Prestigiul, nu forța. Asumarea apartenenței la ceva mai mare decât tine este un simțământ unic, nu-i așa?
Nimeni nu s-a născut mason, dar încercăm să devenim. Ritul Scoțian este de fapt o școală care, cum spuneau înaintașii noștri, are ”cheia și lăcata” unei perfecționări masonice de tip vechi. Chiar de elită. Este o cale masonică cu reguli ferme și cutume dure. Nu este o cale ușoară. Nu este pentru toți, nu rezistă oricine. Este doar pentru maeștrii masoni adevărați. Este, de fapt, o școală pentru lideri, ce se formează și evoluează într-o disciplină liber consimțită, de tradiție cavalerească și militară. Masoneria se trăiește, nu se mimează.
”Jur credință Țării mele, România. Jur să-i apăr și să-i ocrotesc, chiar cu prețul vieții mele, Numele, Poporul și Drapelul Tricolor!” Frați de-ai noștri au făcut temniță și chiar și-au jertfit viața pentru ca Țara noastră să rămână a noastră. Dacă astăzi facem parte dintr-un Rit puternic, recunoscut și respectat de toate Supremele Consilii din lume, este în primul rând rodul târziu al acestor masoni de caracter ce au putut fi torturați, omorâți, dar nu s-au lăsat cumpărați. De aceea vom ridica la sfârșitul lunii Noiembrie o troiță din lemn de stejar, o cruce simplă, în memoria lor. Vom scrie pe ea doar atât ”1881-2021”. Doar noi vom ști ce însemnătate complexă are inscripția aceasta aparent simplă!
Lângă troiță, vom sădi 140 de acacia. Câte un salcâm de 3,5 metri înălțime pentru fiecare an de viață a Ritului Scoțian în România. Doar noi vom ști ce însemnătate au cei 140 de salcâmi. Salcâmii Ritului. Doar noi și, atunci când vom alege să le spunem, vor ști și copiii noștri. Ei vor alege să le spună nepoților și strănepoților noștri. Vom ști doar noi și masonii ce ne vor urma, cărora le devenim înaintașii cu care să se poată mândri.
Cei 140 de salcâmi vor deveni un reper în biografia Ritului Scoțian, nu numai de la noi. Fiecare Lojă, fiecare Capitul sau Consiliu Kadoș, fiecare Inspectorat sau chiar și fiecare Frate aflat în bună regulă la Rit, va putea să adopte unul dintre acești salcâmi, alături de care numele său să dăinuie peste timp. Asta se va consemna într-o capsulă a timpului, îngropată în fundația troiței. ”Vezi, Frate, salcâmul acela, al 77-lea din șir, sau al 3-lea, sau al 140-lea…a fost pus de bunicul tău sau a fost pus de către Loja noastră în 2021!”
Noi, membrii Ritului din cel de-al 140-lea an al său, încercăm să ne facem partea noastră din datoria față de Istoria masoneriei din România. Dacă tu nu alegi să-ți scrii propria pagină pentru cei ce vor fi în Rit peste alți 140 de ani, Istoria nu te va aștepta. Dar pentru tot ce ai făcut până acum pentru Rit, eu îți mulțumesc! Tu însă, dragul meu Frate, știu că vei reține din mulțumirile mele doar atât cât ştii că ți se cuvine.
Ritul Scoțian nu se va opri. Să ne trăiască!
Marea Lojă Națională din România nu se va opri. Să ne trăiască! Masoneria din România nu se va opri. Să ne trăiască!
Îți amintești, dragul meu Frate, urarea pe care am făcut-o la finalul lui 2019?
O reiau aici: ”Să ne trăiască și dușmanii. Ca să ne vadă fericiți!” Noi, mergem înainte! Fix înainte!
Stelian Nistor, 33°