Supremul Consiliu de Grad 33 și Ultim - Ritul Scoțian Antic și Acceptat din România

Supremul Consiliu de Grad 33 și Ultim

al Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România

Sărbătoarea Ritului – Decembrie 2022

 

Sâmbătă 10 Decembrie 2022, a avut loc un nou ”Odeon”.

Ne-am obișnuit să denumim așa, mai familiar și cu căldură, Sesiunea Națională a Supremului Consiliu al Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România.

Într-o țară nu se acceptă decât un singur Suprem Consiliu, și anume cel regular ca naștere și recunoscut ca atare de către Supremul Consiliu Mamă a Lumii de la Washington. Acest Suprem Consiliu, sub conducerea Suveranului Mare Comandor Prea Puternicul și Ilustrul Frate Stelian Nistor, 33°, este singurul din România regular și și singurul recunoscut de către absolut toate Supremele Consilii din lume și pe cale de consecință, implicit și de către absolut toate Marile Loji din țările respectivelor Supreme Consilii.

Prin SMC al SC al RSAA, România este acum Vicepreședinte în exercițiu al Conferinței Suveranilor Mari Comandori din Europa și Ţările Asociate precum și Vicepreședinte în exercițiu al Conferinței Mondiale a Supremelor Consilii ale RSAA. La Conferința Mondială din August, în Paraguay, SMC din România a fost ales cu unanimitate ca Președinte al acestei Conferințe pentru intervalul 2025-2030.

Conștientizăm și mențiunea făcută de către unul dintre Suveranii prezenți la București, și anume că deținerea acestor poziții de către un reprezentant al masoneriei din România este ”fără precedent și greu de imaginat un orizont de timp pentru repetarea ei”. Paradoxal, a fost nevoie ca un străin să remarce că, într-un context intern încă murdărit și nu complet vindecat de impostura unor imitatori ai masoneriei, noi de fapt am construit și trăim, cu discreția tradiției cavaleresc-militare a Ritului Scoțian, cel mai strălucit moment al masoneriei din România de la 1880 încoace. Mergem înainte?

Din nou a impresionat și ne-a impresionat pe noi toți ceea ce simțim ca fiind ”forța magică” a Odeonului nostru. Delegații Corpurilor Rituale ale Ritului au venit până la București de pe tot cuprinsul Țării, făcând eforturi și chiar sacrificii demne de mare respect și apreciere, pentru a fi din nou împreună. Pentru a fi ”mândru de cel aflat în stânga mea, mândru de cel aflat în dreapta mea și ei de mine”, cum am auzit spunând, entuziasmat, un Frate.

De numele fiecăruia dintre noi, cei pe care Marele Arhitect ne-a rânduit să facem parte din această generație masonică, se leagă deopotrivă și gloria istorică a unui moment unic, dar și amărăciunea luptei care s-a impus pentru ”masonizarea” Marii Loji Naționale din România. Mergem înainte?

Deși nu a fost nici aniversare, nici ”ediție specială” ci doar o Sesiune Națională obișnuită, participarea externă a fost ca la o Conferință Internațională. România a fost o gazdă primitoare pentru delegații multor Supreme Consilii aflate în Amiciție: Germania, Franța, Italia, Israel,Turcia, Grecia, Austria, Cehia, Slovacia, Estonia, Bulgaria, Serbia, Monaco, Cipru… Alte Supreme Consilii au trimis mesaje ce depășesc cumva cadrul formal al cutumelor politeței masonice prin căldura urărilor de succes a lucrărilor. Mesajele ambelor Supreme Consilii din S.U.A., Jurisdicția Nord și Jurisdicția Sud, adică ”Supremul Consiliu Mamă a Lumii” (pe care le vezi în atașament), precum și cel al SC al Angliei și a SC al Scoției, al Spaniei, al Australiei, al Canadei, al Braziliei, al Elveției, al Croației, al Columbiei, al Portugaliei, al Paraguay, al Republicii Dominicane, al Coastei de Fildeș, al Chile, al Andorrei, al Olandei, al Mauritius, al Haiti, al Azerbaijan și al Uruguay.

Un eveniment de reală excepție îl constituie cererea primită de la SMC PP și Ill Frate Peter Samiec, al SC al Jurisdicției Nord a Statelor Unite ale Americii de a accepta să-l numim pe PP și Ill Frate David A. Glattly Mare Reprezentant al SC al RSAA din România în SC al Jurisdicției Nord a S.U.A.

Este fără precedent ca unui Suprem Consiliu să i se propună de către un SC al RSAA din SUA acceptarea ca Mare Reprezentant a unui Suveran Mare Comandor. Este fără precedent ca României să i se acorde nu doar onoarea ci și culoarul de eficiență creat din șansa de a fi reprezentată permanent în Statele Unite ale Americii de către SMC din trecutul imediat al Jurisdicției Nord, care este în același timp și o mare personalitate masonică mondială. Mergem înainte?

Profitând de ocazia prezenței la București a atâtor delegații străine, SMC PP și Ill Stelian Nistor, 33°, din poziția actuală de Vicepreședinte în scaun al Conferinței Mondiale a Supremelor Consilii a și desfășurat prima ședință oficială în vederea pregătirii ediției din 2025 de la București. SMC din România a propus și s-a acceptat ca la fiecare întâlnire de acum înainte a Suveranilor, la Supremele Consilii din fiecare țară, să se aloce un timp de reflexie, de structurare a unor poziții generate de realizările acumulate de către fiecare Suprem Consiliu. În acest fel întâlnirea de la București din 2025 va fi cadrul formal în care, în urma împărtășirii experiențelor prin dezbateri consistente de pe parcursul a mai bine de doi ani, să se valideze deciziile necesare eficientizării vieții Ritului Scoțioan în întreaga lume. România va putea să intre în istorie ca locul unde Ritul Scoțian Antic și Acceptat în integralitatea sa universală și-a decis evoluția viitoare. Acesta va fi modul prin care TRADIȚIA va răspunde provocărilor de adaptare a timpurilor actuale.

În cadrul Ţinutei Deschise, un moment important a fost alocat delegației DeMolay International România, condusă de Ilustrul Frate Aurel Manea, 33°. ”DeMolay România este o organizație de formare în leadership, pentru tineri cu vârste cuprinse între 12 şi 21 de ani, un club, o frăție, prieteni care vor să facă lucruri împreună, pentru binele comun. DeMolay încurajează gândirea originală, planificarea creativă, luările de decizie responsabile și acțiunea cooperantă.” Fratele nostru Ilustrul Aurel Manea, 33°, și-a dedicat viața acestui Ordin, determinând o dezvoltare fără precedent a acestuia în Europa, rata de creștere fiind cea mai mare din lume. Mai mult, el este artizanul răspândirii valorilor DeMolay și în alte țări, Grecia fiind ultimul exemplu de mare succes. Pentru toate aceste realizări extraordinare, pentru modul excepțional în care reprezintă România, Supremul Consiliu al Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România a decis să acorde Ordinului De Molay Internațional, Jurisdicția România, distincția ”Andrei Mureșanu” în Grad de Cavaler.

Supremul Consiliu al Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România a decis cu unanimitate, pentru modul excepțional în care reprezintă România, să-l decoreze pe Ilustrul Frate Aurel Manea, 33°, cu cea mai înaltă și rară distincție ce se poate obține în Ritul Scoțian în lume, ”Marea Cruce” (Grand Cross).

În cadrul Sesiunii Naționale, în Ţinuta Deschisă și alți frați din toată țara, dar nu mulți, au primit din partea Supremului Consiliu recunoașterea meritelor lor prin acordarea de ordine și decorații. Tot astfel au fost decorate și unele Corpuri Rituale care s-au evidențiat și ele prin devotament masonic în ultimii doi ani.

Apoi un număr de 61 de candidați Maeștri Masoni ai MLNR au făcut pasul Inițierii în Gradul 4, cel de Maestru Secret. Altor 184 de Frați li s-au acordat, în Ţinute Ritule, grade ale Ritului Scoțian de la Gradul 14° la Gradul 32°.

”Petrecerea de Sfârșit de An” a Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România a încheiat această zi specială, în Palatul CEC, o locație exclusivistă, impresionantă, într-o atmosferă încântătoare pe care vă invităm sa o descoperiți în finalul galeriei foto.

Mergem înainte? Răspunsul este DA, fix înainte!

Biroul Supremului Consiliu

 

 

 

Templul

Sarbatoarea Ritului – Templul

Orientul

Baniera RSAA România

Suveranul Comandor si Baniera RSAA România

Drapelul Tricolor

Drapelul Tricolor

Demolay Romania la Sarbatoarea Ritului 2022

Demolay Romania la Sarbatoarea Ritului 2022

DeMolay România – IL Frate Aurel MANEA 33°, GC,  Ofiter Executiv (Membru al SC International)

Bulgaria – Prea Puternicul si Ilustrul Ivan SARIEV 33°, Suveranul Mare Comandor

Franța – Prea Ilustrul Jean-Louis AUMEUNIER 33° Locotenentul Mare Comandor

Monaco – Prea Puternicul si Ilustrul Christophe CRESCI 33° Suveranul Mare Comandor

Sarbătoarea Ritului - Slovacia

Slovacia – Prea Puternicul si Ilustrul Marian TOTH 33°, Suveranul Mare Comandor

Sarbătoarea Ritului - Slovacia - 2

Slovacia -Prea Ilustrul Branislav OPATERNY 33° Marele Cancelar

Sarbătoarea Ritului - Estonia

Estonia – Prea Ilustrul Alar MAAREND 33° Marele Secretar General

Sarbătoarea Ritului - Cipru

Cipru – Prea Puternicul si Ilustrul Charalambos (Pambos) CHARALAMBOUS 33°, Suveranul Mare Comandor

Sarbătoarea Ritului - Israel

Israel – Prea Puternicul si Ilustrul Moshe BARBARAS 33°,  Suveranul Mare Comandor

Sarbătoarea Ritului - Israel - 2

Israel –  Prea Ilustrul Aziz NOUR 33° Suveran Mare Comandor de Onoare

Sarbătoarea Ritului - Germania

Germania – Prea Puternicul si Ilustrul Eberhard DESCH 33°, Suveranul Mare Comandor

Sarbătoarea Ritului - Austria

Austria – Prea Ilustrul Jan A. VAN DER BRUGGE 33° Marele Secretar General Emeritus

Sarbătoarea Ritului - Cehia 2

Cehia  – Prea Ilustrul Martin GADIREDDI 33° Marele Cancelar

Sarbătoarea Ritului - Serbia

Serbia – Prea Ilustrul Saša DAMNJANOVIĆ 33° Mare Secretar General si Mare Ministru de Stat

Sarbătoarea Ritului - Italia

Italia – Prea Puternicul si Ilustrul Leo TARONE 33° Suveranul Mare Comandor din Trecut

Sarbătoarea Ritului - Grecia

Grecia – Prea Puternicul si Ilustrul Evangelos BINIARIS 33°, Suveranul Mare Comandor

Sarbătoarea Ritului - Turcia

Turcia – Prea Ilustrul Davut BERKER 33°, Locotenentul Mare Comandor

Sarbătoarea Ritului - Gala Dinner - Palatul CEC -1

Sarbătoarea Ritului – Gala Dinner – Palatul CEC

Sarbătoarea Ritului – Gala Dinner – Palatul CEC

16 decembrie 2022
7