În data de 8 septembrie, zi sfântă ce marchează nașterea maicii Mântuitorului, a avut loc festivitatea dezvelirii bustului lui Ivan Patzaichin la, la 3 ani si 3 zile (33) de când …
Au fost de față Suveranul Mare Comandor al Ritului Scoțian Antic și Acceptat din Romania, Il&PP Fr Stelian Nistor, 33 °, doamnele Georgiana si Yvona Patzaichin, domnul Silviu Rahau, primarul Comunei Crișan, alte oficialități locale precum și un număr semnificativ de frați.
„S-a comemorat astfel un timp scurs fără de Ivan Patzaichin și i-au fost așezate faptele sale în istorie prin acest monument, care să reamintească faptul că în împărăția apelor el a fost coborâtor din zeii bătrânei Dobrogea. L-am cunoscut bine deoarece mi-a fost mai mult decât un frate, legându-ne mai presus de toate, Progresul Dobrogei. Chipul său era cioplit de un Mare Arhitect din marmura marilor calități umane, ferm, degajând o voință extraordinară, forță și o măreție pe care numai eroii Olimpului o au în rama de lauri a învingătorilor. S-a spus și se va spune mereu despre victoriile sale incredibile și exemplare, care au sfidat condiția umană. Ivan Patzaichin va rămâne pentru totdeauna un model în sportul mondial. Eu vreau să vă amintesc însă că el a fost un patriot cu vocația faptei și a credinței. A trăit cu speranța că ținutul Deltei va fi conservat și că vor fi valorificate resursele tradiționale în direcția unei vieți prospere pentru locuitorii ei și pentru dezvoltarea sportului românesc.
Disciplina care a adus faimă și medalii de aur României nu are nici astăzi o bază sportivă de antrenament performant, iar în deltă nu se poate vorbi de așa ceva datorită vântului care modifică parametrii omologării. Am călătorit cu Ivan în Ungaria, la Szeged, pentru a observa o pistă de sporturi nautice pentru a construi și la noi una. Proiectul nu s-a finalizat, dar mi-au rămas în suflet dorința de a intra și noi, cu atâția campioni mondiali și olimpici, în rândul țărilor avansate din lumea sportului. Mi-au rămas în suflet eforturile sale și demersurile la autorități pentru binele sportului românesc, pentru ca sportivii adunați din familii modeste de la țară să se afirme ca performeri.
La nivel local, în Tulcea, a promovat idei reformatoare pentru oamenii Deltei și pentru municipiul Tulcea. A fost un om al virtuții și un înțelept care a făcut din actele sale caritabile mijloace ale manifestare a umanismului său fratern. Iată de ce trebuie să ne înclinăm în semn de omagiu în fața acestui monument și să-l povestim în toată măreția sa pe Ivan Patzaichin, omul de aur al Deltei și exponent al puterii de a învinge din dragoste de țară și de oameni.”
Bustul, împreună cu monumentul muzeal din Mila 23 rămân pentru eternitate să amintească neamului românesc despre personalitatea puternică a campionului nostru olimpic și mondial, despre frumusețea lui morală, despre caracterul armonios și despre mentalitatea de adevărat luptător pentru afirmarea tricolorului românesc și faima plaiurilor dobrogene, de armonia umană de aici și despre progresul Dobrogei.
Adevărata cinstire pe care o putem aduce fratelui nostru este să-i continuăm proiectele și să luăm din modelul uman Ivan Patzaichin acel frumos buchet de virtuți care îi decorau personalitatea.
Cu această ocazie, înalții invitați au putut cunoaște frumusețile Deltei, omenia dobrogenilor, dar și problemele cu care se confruntă ei, luându-se în discuție și modalitățile prin care noua mișcare masonică se poate implica în progresul Dobrogei și poate continua proiectele ecologice, economice, culturale și sportive ale lui Ivan Patzaichin. Aprecierile primite din partea Suveranului Mare Comandor au consfințit lanțul de adevărată unire din loja noastră și calitatea lucrărilor pe care le desfășurăm în atelier. Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în reușita acestui moment istoric.
Întreit Puternic Maestru al Lojii Ivan Patzaichin nr.83 Valea Tulcea