Proiect cultural de anvergură, seria de conferințe ale Academiei noastre s-a deschis sâmbătă, 8 aprilie 2017, sala „Amfiteatru” a Teatrului Metropolis din Capitală, printr-o interogație: Cum ne folosim de Cultură ? Incitantă, dificilă, stringent-actuală, tema conferinței inaugurale a fost susținută de prof. univ. dr. Theodor Paleologu , ambasador, fost ministru al Culturii.
Excelent cunoscător al „lumii” clasice greco-romane, ca și al marii culturi europene moderne, conferențiarul a oferit participanților un excurs în dublă cheie + vizând, deopotrivă, antichitatea și modernitatea; și stabilind semnificative „punți de legătură” între cele două „tărâmuri”.
Stilul colocvial, bonomia expunerii, pigmentată cu fine ironii, au învăluit ca-ntr-o „mănușă de catifea” rigoarea informației și directețea unor judecăți de valoare efectuate cu „mâna de fier” a celui bine întemeiat în „materia” din care-și extrage argumentele.
Expunerea a durat o oră – „după ceas”, cum s-a exprimat dl Th. Paleologu… Discuțiile care au urmat, pornite de la întrebări – avizate – ale multor participanți, aveau să dubleze, practic, durata întâlnirii; pentru ca, pe hol și, apoi, în fața teatrului, să se iște alte – scurte, dar incitante – dialoguri.
Conferința propriu-zisă a fost prefațată, respectiv închisă de două lapidare alocuțiuni ale Suveranului Mare Comandor – axate, aluziv sau explicit, pe câteva idei fundamentale, ce animă, în subsidiar ori la vedere, acțiunile Ritului: istoricitatea noastră constitutivă, celebrarea excelenței, integrarea în economia culturală a României.
Conferința inaugurală de care tocmai am vorbit a fost flancată de alte două evenimente :
– Concert festiv cu ocazia Zilei Organizației Mondiale a Sănătății, sâmbătă, 8 aprilie, ora 19, la Ateneul Român
– Piesa de teatru „Jurnalul plăcerii” de Claude Carrére, vineri 7 aprilie ora 19 la Teatrul Metropolis, in interpretarea actorilor Cristina Răduţă Bobic și Marius Bodochi
Concert festiv cu ocazia Zilei Organizației Mondiale a Sănătății
Ca de fiecare dată, în ultimul deceniu, Orchestra Medicilor „Dr. Emil Nichifor” a celebrat Ziua O.M.S. cu un concert care a cuprins pagini simfonice și arii de mare popularitate din opere.
Partea întâi a concertului i-a fost dedicată lui Beethoven – „prezent” cu uvertura „Edmont”, respectiv cu „Fantezia pentru pian, cor și orchestră” op.8, solistă: pianista Ana Nedelcu (Marea Britanie); și-a dat concursul Corul „Vox Medicalia”, alcătuit din studenți mediciniști.
Partea a doua s-a deschis cu uvertura „Eurianthe”, de Weber, și s-a încheiat cu suita simfonică „Peer Gynt” , de Grieg.
Între aceste două „coperți” de autentică vibrație, soprana Silvia Micu și tenorul Alin Stoica au interpretat arii și duete de Gounod, Cilea, Puccini, Sorozabal, Verdi.
Orchestra a fost dirijată de maestrul Iosif Ion Prunner, avândul ca prim-violonist pe prof.univ.dr. Mircea Penescu.
Fiecare număr din program a fost răsplătit cu îndelungi aplauze, fapt ce nu mai necesită comentarii.
La ambele evenimente au fost prezenți Suveranul Mare Comandor și membri ai Supremului Consiliu.