Supremul Consiliu de Grad 33 și Ultim - Ritul Scoțian Antic și Acceptat din România

Supreme Council of the 33rd and Last Degree

of the Ancient and Accepted Scottish Rite of Romania

Mediafax: Romanian Freemasonry comes out of isolation

 

Mediafax, București, 04.01.2021:

  • Un eveniment în premieră mondială susţinut online a devenit un succes românesc
  • Participare internaţională de înaltă calitate, cu un mesaj extrem de clar
  • România va prelua preşedinţia Conferinţei Mondiale a Ritului Scoţian, la Asuncion, în 10-17 Iulie 2021

 

În vremurile normale, Ritul Scoţian Antic şi Acceptat din România obişnuia să îşi ţină la sfârşit de decembrie Sesiunea Naţională. Era de fiecare dată un prilej de a-şi afirma statutul, dar şi de a confirma, nu numai prin numărul şi calitatea invitaţilor ce soseau la Bucureşti din ţară şi din lume, respectul şi strălucirea de care se bucura masoneria română în străinătate. Condiţionările sanitare din 2020 nu puteau decât să întrerupă temporar şi această tradiţie. Însă, la fel ca multe alte activităţi, şi masoneria ”scoţiană” s-a mutat pe internet. Românii şi-au păstrat calitatea de gazde, dar au organizat întâlnirea online, pe Zoom.

 

Ceea ce părea o variantă de avarie s-a dovedit însă un mare succes. Au luat parte 44 de Supreme Consilii din întreaga lume. Nu mai puţin de 37 de ţări au fost reprezentate la cel mai înalt nivel (de către Suveranul Mare Comandor al Ritului Scoţian din ţara respectivă), la care se adaugă încă şapte ţări care, conform cutumei diplomatice, au trimis scrisori cu mesaje de succes, neputând participa din cauze obiective. Multe delegaţii au fost compuse din trei sau chiar cinci reprezentanţi ai respectivului Suprem Consiliu. Fără excepţie, străinii s-au arătat impresionaţi de iniţiativa, organizarea şi calitatea evenimentului. Cu ocazia acestui informal summit mondial online, viteza de internet cu care ne place să ne lăudăm chiar a folosit şi imaginii României în lume.

 

Dincolo de discursurile emoţionante şi empatice, Ritul Scoţian din România a primit în mod firesc asigurări de recunoaştere fraternă şi susţinere în conflictul intern , din partea tuturor Supremelor Consilii din lume, de la Washington, Moscova, Londra, Berlin, Tel Aviv sau Paris, Roma, Istanbul şi până la Johannesburg, Brasilia şi altele. Ca o confirmare pentru Suveranul Mare Comandor Stelian Nistor a venit şi o intervenţie tocmai din Paraguay: după amânările generate de pandemie, se confirmă organizarea evenimentului de unde România va prelua preşedinţia Conferinţei Mondiale a Ritului Scoţian, la Asuncion, în 10-17 Iulie 2021.

Tocmai pentru a împiedica participarea României, pe care o percepe deformat drept o crimă de lezmajestate la adresa sa şi o insultă personală, Radu Bălănescu – care pierduse deja la scor alegerile din 2018 pentru poziţia de secretar al Conferinţei Marilor Loji – a ales să acţioneze conform devizei „după mine, potopul”. S-a aruncat orbeşte într-un lung şir de abuzuri anticonstituţionale, care i-au adus nu numai demiterea şi excluderea, dar au pus şi România în pragul unei carantinări diplomatice şi morale în organizaţia mondială. Totul în cel mai „mioritic” mod posibil: neînţelegând că nu e vorba de persoane, ci de prestigiul internaţional al României, „ciobanul” Bălănescu nu a suportat ca „baciului” Nistor să i se ofere o astfel de onoare, aşa că, „pe l-apus de soare…”

Încercând să transforme masoneria românească dintr-o frăţie într-o oligarhie „de drept divin”, Bălănescu nu doar a divizat o organizaţie reclădită prin trei decenii de eforturi colective, dar din păcate a adus-o şi în pragul pierderii recunoaşterii internaţionale. Or, în masonerie – structură ce se defineşte drept un lanţ universal recunoaşterea fiecărei verigi este un factor esenţial.

……….

Evenimentul online al Ritului Scoţian din România rămâne ca o dată importantă pentru masonii români, deoarece a confirmat că inovaţiile dâmboviţene ale unui singur individ, oricât de determinat să profite de putere, nu pot da peste cap regulile clare şi verificate în timp ale unei organizaţii mondiale vechi de secole. Tradus în româneşte, lui Radu Bălănescu i s-a transmis unanim şi ferm că ”apa trece, pietrele rămân”. Iar pentru masoni, pietrele sunt încărcate cu o imensă semnificaţie simbolică.

 


Articolul integral se află pe site-ul Mediafax: Masoneria română iese din izolare

 

5 January 2021
7
Ce NU este Masoneria?

What is NOT Freemasonry?

Pe canal 33, în cadrul emisiunii Oameni și Carți, PP & Il Stelian Nistor, Il Vasile Zecheru și domnul Sorin Lucaci au discutat despre ”Ce nu este masoneria? ”

140 de ani de existență a RSAA în România

140 years of RSAA existence in Romania

The message of the Sovereign Grand Commander Stelian Nistor, 33 ° on the occasion of the 140th anniversary of the RSAA in Romania ”For evil to ...