Supremul Consiliu de Grad 33 și Ultim - Ritul Scoțian Antic și Acceptat din România

Supremul Consiliu de Grad 33 și Ultim

al Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România

Ritul Scoțian Antic și Acceptat în Turcia – 160 de ani

În seara zilei de 12 noiembrie 2021, Supremul Consiliu al Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România, reprezentat de către Suveranul Mare Comandor, PP & Il Frate Stelian Nistor 33° și o delegație alcătuită din 18 dintre membrii plini, a participat pe Zoom la ”Rite Fest”, Sesiunea Națională a Supremului Consiliu al Ritului Scoțian Antic și Acceptat din Turcia.

SC Turcia 1861 2021Festivitatea din acest an a fost dedicată împlinirii a 160 de ani de existență a Ritului Scoțian Antic și Acceptat în Turcia. Au fost invitate sa participe Supremele Consilii din întreaga lume regulare și recunoscute, aflate în amiciție masonică. Constrângerile legate de evoluția pandemiei la nivel global au făcut ca și acest eveniment să se desfășoare în on-line.

Întâlnirea a debutat cu un film documentar realizat de frații noștri din Turcia privind istoria Ritului Scoțian Antic și Acceptat în țara lor. Au fost prezentați pe rând toți Suveranii Mari Comandori care au marcat această istorie. Documentele de arhivă și imaginile de epocă au făcut ca acest moment să fie deosebit, plăcut și instructiv.

Următorul segment a fost dedicat mesajelor delegațiilor Supremelor Consilii participante. Rând pe rând, au fost prezentate mesaje cu adevărat fraterne, întărind celor prezenți credința solidarității universale a Ritului Scoțian Antic și Acceptat.

Mesaj SGC Stelian Nistor - Turcia 160În cuvântul său, Suveranul Mare Comandor al Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România PP & Il Frate Stelian Nistor, membru de Onoare al Supremului Consiliu din Turcia, a subliniat raporturile excelente dintre cele două Supreme Consilii, în linia relațiilor foarte bune și a respectului reciproc dintre cele două țări, dintre cele două popoare, român și turc, în ultima sută de ani. Mai mult, a avut aprecieri deosebite privind relația personală dezvoltată cu Suveranul Mare Comandor din Trecut Hassan Erman. A remarcat atitudinea profund masonică a acestuia, ajutorul și susținerea acordată Supremului Consiliu din România exact atunci când a fost nevoie.

De asemenea, l a felicitat pe noul Suveran Mare Comandor Harun Kuzgun și și-a exprimat convingerea că în continuare sentimentul apartenenței la aceeași familie va întării legătura dintre cele două supreme consilii. A încheiat cuvântul său amintind celor prezenți, cam 270 de Frați turci și invitaților străini, de invitația la evenimentul din 17 decembrie 2021 al Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România.

 

17 noiembrie 2021
SC RSAA Turcia 160 de ani
7