Supremul Consiliu de Grad 33 și Ultim - Ritul Scoțian Antic și Acceptat din România

Supremul Consiliu de Grad 33 și Ultim

al Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România

Ziua Unirii – Mesajul Suveranului Mare Comandor

De ZIUA UNIRII – 24 ianuarie 2022 – Suveranul Mare Comandor al Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România a adresat un mesaj membrilor Ritului Scotian Antic și Acceptat din România.

 

București, la 24 Ianuarie 2022

Dragul meu Frate,

 

” … eu ți-s Frate, tu mi-ești Frate / în noi doi un suflet bate!”
Vers din „Hora Unirii”, text de Vasile Alecsandri, boier, diplomat, poet
și mason român

Noi, masonii din România, avem și cinstim azi o dublă sărbătoare.

Azi este, așadar, Ziua Unirii. Nu există iubire mică și iubire mare, tot așa cum nu există unire mică și unire mare. La 24 Ianuarie 1859 s-a pus piatra de hotar a nașterii Țării noastre așa cum încă o mai avem acum.

La 24 Ianuarie 1859, unii dintre masonii Moldovei și Munteniei de atunci au contribuit la Unirea Principatelor, pe drumul devenirii lor și a celor din viitor ca masoni ai României. De la Unirea lui Cuza, au trecut 163 de ani. Unirea formală s-a făcut, la un moment al Istoriei chiar s-a desăvârșit și apoi s-a mai ciobit. Unirea sub aspectele seriozității morale, educaționale și funcționale, încă nu s-a terminat…

România are de 142 de ani o Mare Lojă regulară și recunoscută și de 141 de ani un Suprem Consiliu al Ritului Scoțian, regular și recunoscut, entitățile masonice Suverane și Independente necesare existenței unui Stat modern.

Astfel, prin reaprinderea Luminilor, la 24 Ianuarie 1993, unii masoni ai României ce au rezistat fizic, moral și sufletește prigoanei de peste cincizeci de ani, au ales să fie tot această zi și Ziua Unirii idealurilor de mai bine ale Țării exprimate prin principiile masonice. Lor li s-au alăturat, și continuă să o facă, idealiștii, luptătorii, dar și oportuniștii unor astfel de momente, ca și în zilele noastre.

Să ne trăiască Țara căreia i-am jurat Credință, să ne trăiască iubirea pentru România!

Să ne trăim și noi, masonii români, pentru ca unii dintre noi să poată avea înțelepciunea de a ști cum să o respecte și să o apere.

Mergem cu tine, România noastră, fix înainte!
La Mulți Ani!

Stelian Nistor, 33º

 

25 ianuarie 2022
Th. Aman - Hora Unirii
7