Supreme Council of 33rd and Last Degree of the Ancient
and Accepted Scottish Rite of Romania

Ritul Scoțian Antic și Acceptat, scurt istoric în România

Ritul Scoțian Antic și Acceptat apare în România, în anul 1881, sub conducerea Suveranului Mare Comandor, Constantin Moroiu 33, la doar un an după apariția Marii Loji Naționale Române, în 1880.

La 27 decembrie 1922, Supremul Consiliu al Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România, sub conducerea Suveranului Mare Comandor Jean Pangal 33, primește recunoașterea Supremului Consiliu al Franței, la scurt timp după aceea, în 1925, primind și recunoașterea Supremului Consiliu (Mamă) al Lumii, Jurisdicția Sud din Statele Unite ale Americii.

În perioada 1948 – 1989, Ritul Scoțian Antic și Acceptat din România, alături de întreaga masonerie română, este interzis de către regimul comunist.

Pe 19 octombrie 1993, la Washington, Supremul Consiliu de Grad 33 și Ultim al Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România este reconsacrat de către Supremul Consiliu Mamă al Lumii.

Astăzi, Ritul Scoțian Antic și Acceptat din România este recunoscut de către majoritatea Supremelor Consilii din lume și este condus de către Prea Puternicul și Ilustrul Frate, Stelian Nistor 33.

Supremul Consiliu de Grad 33 și Ultim - Ritul Scoțian Antic și Acceptat din România