Supremul Consiliu de Grad 33 și Ultim - Ritul Scoțian Antic și Acceptat din România

Supremul Consiliu de Grad 33 și Ultim

al Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România

PP si IL Fr Stelian Nistor despre Marea Unire de la 1918

„Patriotismul îl purtăm în piept de la naștere, aici, în dreptul inimii. Din când în când, pulsează mai puternic și poate fi constatat concret doar prin faptele noastre pentru țară. Dacă se oprește doar la vorbe, patriotismul rămâne trandafirul fără miros” – PP & IL Stelian Nistor, 33°, GC

 Cu ocazia Zilei Naționale a României, Suveranul Mare Comandor al Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România, Prea Puternicul și Ilustrul Frate Stelian Nistor, 33°, Vicepreședinte în exercițiu al Conferinței Suveranilor Mari Comandori din Europa și Tarile Asociate, a vorbit pentru FANATIK, despre implicarea unor masoni, și nu a Masoneriei, ca organizație, în împlinirea Marii Uniri de la 1918:
„Întrebarea legată de implicare este înșelătoare, pentru că poate induce o idee greșită despre două instituții care funcționează în spațiul pe care astăzi îl numim „România”. De ce este înșelătoare? Pentru că Masoneria, ca instituție, nu face politică. Unii masoni, da, fac…Nu Masoneria conduce lumea, dar unii masoni, da…”

Artizanii Unirii: Țăranul – ostaș, Regina „englezoaică” Maria și Masonul Vaida Voevod, ajuns la masa tratativelor!” – a fost principala teză a interviului, susținută și argumentată.

Suveranul Mare Comandor a amintit despre loja „Țara Mea – Numărul 1918”, afiliată Marii Loji Naționale din România, născută din „nevoia de a drena energii de bună credință masonică, rămase singulare și de a le aduna într-un creuzet comun. «Țara Mea» este o sintagmă care nu se mai folosește… și ar trebui ca fiecare dintre noi să gândească și să simtă așa despre România, ca fiind Țara mea!

A fost amintită și Conferința Mondială a Ritului Scoțian Antic și Acceptat, care se va desfășura la București în 2025, eveniment de importanță maximă, atât pentru Francmasoneria Română, cât și pentru țară, în general.

Revenind la momentul aniversar: „Consider că, la 1 Decembrie 1918, s-a consfințit, de fapt, ceea ce se petrecuse cu Bucovina, la 28 noiembrie. Țara mea s-a unit cu Țara mea, ca să facă Țara Noastră” – a conchis Suveranul Mare Comandor al Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România, Prea Puternicul și Ilustrul Frate Stelian Nistor, 33°

Articolul în întregime îl puteți accesa aici.

 

2 decembrie 2021
Alba Iulia 01.12.1918
7
Lojile de Perfecție și Supremul Consiliu

Lojile de Perfecție și Supremul Consiliu

Delegații ale Supremului Consiliu al Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România au participat la ținute organizate de lojile de perfecție în Orientele Brașov, Timișoara, Craiova și București